Příprava kávy ve French Pressu krok za krokem

Název

Příprava kávy ve French Pressu krok za krokem

Popis

Způsob přípravy kávy: FRENCH PRESS

Budete potřebovat:
• vaši upraženou, hruběji mletou kávu (60gramů na 1 litr vody)
• ruční nebo elektrický kávomlýnek - na obrázku č. 03 jsme použili mlýnek INOX PROFESIONAL
• digitální váhu nebo odměrku na kávu
• hodinky nebo stopky
• dlouhou lžičku nebo lžíci
• French Press
• šálky na servírování kávy případně také servírovací konvici
• horkou vodu o teplotě 90 – 96°C (cca 1 minutu odstátá voda po dosažení bodu varu)

Postup:
• skleněný válec French Pressu před přípravou nápoje propláchněte teplou vodou, prohřejete tak nádobu na ideální teplotu;
• hruběji mletou kávu (viz. foto č. 04) nadávkujte do Frech Pressu podle množství připravovaných nápojů (podle mezinárodního standardu SCAE je bráno na 1 litr vody 60g kávy;
• zalijte vodou o teplotě 90 – 96°C a promíchejte lžící (viz. foto č. 09);
• nyní nechte kávu luhovat, celkový čas kontaktu horké vody s kávou by neměl přesáhnout 4 minuty;
• po dosažení cca 3 minut vložte do skleněné nádoby Frech Pressu píst a pomalu stlačujte píst na dno skleněného válce (viz. foto č. 12 a 13);
• kávu můžete servírovat přímo z French Pressu nebo ze servírovací nádoby do připravených šálků (opět je vhodné šálky před nalitím kávy propláchnout teplou vodou tak, aby byly předehřáté) viz. foto č. 14 a 15;

Doporučení:
• pokud je ve vašem nápoji velké množství jemných částeček kávy zvolte napříště hrubší mletí kávy;
• pokud je pro váš výsledný nápoj chuťově příliš intenzivní, snižte dávku mleté kávy oproti doporučenému standardu;
• je-li připravený nápoj naopak příliš nevýrazný, použijte vyšší dávku mleté kávy;
• pro menší French Press o objemu 0,4 litru použijte při plné dávce vody 24g mleté kávy;
• nižší teplota vody, při dolní hranici je vhodná pro kávy odrůdy Coffea Canephora (Robusta), vysší teplotu vody je možné využít u kávy odrůdy Coffea Arabica;
• French Press čištěte pouze čistou vodu nebo k tomu určenými čistícími prostředky Puly Caff;
• pro přípravu nápojů doporučujeme využít filtrovanou vodu;

Tipy:
• vyčištěný French press můžete využít i na přípravu nápoje ze sypaného čaje;

Dávkování:
• vychází z mezinárodního standardu, nápoj z níže uvedeného množství použité kávy je chuťově velmi plný a intenzivní, pokud máte raději nižší intenzitu chuti, stačí samozřejmě jen snížit dávkování :-).

• 0,1 litr vody = 6 g mleté kávy
• 0,2 litry vody = 12 g mleté kávy (půlka malého French Pressu, objem klasického šálku)
• 0,3 litry vody = 18 g mleté kávy
• 0,4 litry vody = 24 g mleté kávy (doporučené plné dávkování malého French Pressu nebo téměř půlka velkého French Pressu)
• 0,5 litru vody = 30 g mleté kávy
• 0,6 litru vody = 36 g mleté kávy
• 0,7 litru vody = 42 g mleté kávy
• 0,8 litru vody = 48 g mleté kávy
• 0,9 litru vody = 54 g mleté kávy
• 1 litr vody = 60 g mleté kávy

Období

Statistiky

  • 15 fotek
  • 0 se líbí

Fototechnika

Pentax K10D

Nastavení

Nahlásit album
Slevy 25 % platí na všechny dárky z fotek. Vytvořte si z vašich fotek snadno fotoknihu, plakát, fotky na zeď a další fotoprodukty. Sleva platí po zadání kódu: Vajicka
S kódem: Vajicka Akce platí do 14. 4. 2024
Zjistit více
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
Příprava kávy ve French Pressu krok za krokem
Komentáře Přidat